Nevoia de exprimare şi comunicare

Astăzi blogul meu a împlinit 6 luni. Nu prea îmi vine să cred trecut atâta timp de când am intrat în rândurile blogerilor. Mi se pare că a trecut o veşnicie de când am început să păşesc pe-acest drum. O veșnicie de când voi, drag cititor, ai intrat în viaţa mea. O veşnicie de când am început să mă exprim, să comunic şi să dau informaţii despre mine prin tot ceea ce scriu şi astfel am format un fel de pod de legătură între mine şi tine. Despre asta vreau să vorbesc astăzi.

Nevoia de exprimare şi comunicare este o altă nevoie intelectuală (şi vom vedea că este şi emoţională) pe care o avem.

A comunica înseamnă a da informaţii. Toate informaţiile pe care le dai vorbesc ceva despre tine. Ele sunt un fel de pod de legătură între tine şi ceilalţi.

Uneori îţi este uşor să comunici, alteori nu. Îţi este uşor să comunici unele informaţii, altele nu. Întregul tău comportament comunică. Ai nevoia să comunici asertiv.

Să le luăm pe rând.

A comunica înseamnă a oferi informaţii

Tu ai nevoie să primeşti informaţii dar, ai nevoie şi să oferi informaţii. Ai nevoie să înveţi de la ceilalţi dar, totodată, ai nevoie să-i înveţi pe ceilalţi. Ai nevoie să înţelegi dar, de asemenea, ai nevoie să te faci înţeles. Ai nevoie să cunoşti, dar ai nevoie să te faci cunoscut.

A da informaţii, a învăţa pe alţii, a te face înţeles, a te face cunoscut înseamnă a comunica.

Toate informaţiile pe care le transmiţi, vorbesc ceva despre tine

Atunci când comunici, te deschizi. Le dai posibilitatea celorlalţi să cunoască gândurile tale, părerile tale, convingerile tale. Le dai posibilitatea să înţeleagă de ce te comporţi într-un anumit fel. Tu eşti ca un univers pe care ceilalţi îl pot explora dacă le deschizi uşi şi îi pofteşti să o facă.

Comunicarea este un pod între tine şi ceilalţi

Podul este un drum cu două sensuri. El face o legătură. Atunci când comunici, tu te deschizi să creezi o legătură cu ceilalţi, adică cu cei cu care comunici. Dar legătura asta are două sensuri. Dacă vei comunica, te poţi aştepta ca şi ceilalţi să comunice cu tine. Modul în care comunici îi va face pe ceilalţi să comunice la fel. Dacă tu comunici cu respect, ceilalţi vor comunica respectuos cu tine. Ce dai aceea primeşti!

Uneori îţi este uşor să comunici, alteori nu

Nu-i aşa că uneori simţi că explodezi dacă nu vorbeşti cu cineva? Dar alteori, simţi că nu vrei să vorbeşti cu nimeni, vrei doar să fii singur.

Îţi este uşor să comunici când te simţi iubit, când simţi că eşti în apele tale. Îţi este ușor să comunici când subiectul îţi este cunoscut, te preocupă. Îţi este uşor să comunici când eşti pregătit să o faci sau când informaţiile pe care le dai te pun într-o lumină favorabilă.

Îţi este greu să comunici cu necunoscuţii, cu cei care nu te iubesc, cu cei care te ţin la distanţă. Uneori îţi este greu să comunici chiar şi cu cei care te iubesc pentru că, probabil, te gândeşti că acele informaţii îi vor împiedica să te mai iubească.

Îţi este greu şi chiar imposibil să participi la o conversaţie la care habar n-ai despre ce se discută. Îţi este greu să comunici prin cuvinte ceea ce simţi. Ţi-e greu să recunoşti sentimentele tale şi să vorbești despre ele, mai ales daca sunt negative.

S-a făcut un sondaj legat de cele mai mari temeri pe care oamenii le au. Frica de moarte a fost pe locul doi, după frica de a vorbi în faţa unui public.

Concluzia? Unii ar prefera să moară decât să vorbească în faţa unui public.

Întregul tău comportament comunică despre tine

Fie că vorbeşti sau nu, oamenii îşi dau seama de multe lucruri despre tine doar observându-ţi comportamentul. De multe ori nici nu trebuie să le zici nimic, ei știu cel puţin o parte din ceea ce gândeşti sau simţi după felul în care acţionezi. Prin tot ceea ce faci, de fapt tu comunici.

Atitudinea noastră comunică. Atitudinea este un fel de comportament, dar este mai mult un fel de-a fi. De exemplu, atitudinea faţă de profesorul tău poate fi una obraznică. Îi răspunzi nerespectuos, nu-l saluţi, nu eşti atent la ore sau te prefaci că asculţi dar de fapt t joci sub bancă, când te ceartă îţi dai ochii peste cap… Felul tău de-a fi (sau atitudinea ta) îi transmit profesorului tău că nu îl respecţi. Nu trebuie să i-o spui. Îşi va da seama din atitudinea ta.

Ai nevoie să comunici asertiv

A comunica asertiv înseamnă a face cunoscută părerea ta, convingerile tale, cererile tale, dorinţele tale, nevoile tale, preferinţele tale cu curaj, cu calm (fără să fii violent sau agresiv), cu tact (fără a răni sau învinovăţi pe cineva) şi tenacitate (fără să te dai bătut, dacă nu eşti ascultat).

A comunica asertiv înseamnă:

*să vorbeşti direct;

*să ceri;

*să insişti ca drepturile tale să fie respectate;

*să-ţi exprimi, atunci când este necesar, emoţiile negative;

*să refuzi cererile nedorite;

*să accepţi şi să oferi complimente.

Agresivitatea ne distruge relaţia cu ceilalţi. Îi răneşte pe ceilalţi. Ceilalţi îşi pierd încrederea în tine. Ca să se apere, se îndepărtează de tine. Dacă eşti mânios, poţi să o recunoşti cu calm. Dacă nu poţi să te controlezi, poate ai nevoie de ajutorul cuiva. Cere ajutorul dacă nu reuşeşti să fii calm. Dacă răneşti, cere-ţi iertare. Respectă, dacă vrei să fii respectat. Nu-i forţa pe ceilalţi să gândească ca tine; nu ţine. Chiar dacă pe moment te vor urma, până la urmă te vor abandona.

Concluzie? „Spune-mi cu cine te împrieteneşti, ca să-ţi spun cine eşti!”

(din cartea „Arta de a te iubi” de Anna Negrean şi Ştefania Dohanes)

Publicitate

6 gânduri despre ”Nevoia de exprimare şi comunicare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s