Nepăsare

„În prezent, suntem amenințați de un val de fobie care nu are nimic de-a face cu salvarea grecilor sau cu conflictul din Orientul Mijlociu. Nomofobia reprezintă frica de a nu avea acces la rețelele de telefonie mobilă. Denumirea își are originea in limba engleză, “no mobile phobia”. Conform unor studii realizate de SecurEnvoy, o companie specializată in parole digitale, 66% dintre deținătorii de telefoane mobile suferă de nomofobie. Specialiștii explică că aceștia se tem că nu ar ști să se descurce in urma pierderii telefoanelor mobile.”
Nepăsarea este una dintre problemele fundamentale ale secolului XXI. Ne confruntăm cu ea zi de zi, dar de multe ori nu ne dăm seama de acest lucru. O acceptăm în viața noastră fără știm, fără să vrem. O lăsăm să ne devoreze încetul cu încetul fără să știm, fără să vrem. Lăsăm nepăsarea să ne conducă viața. O lăsăm să ne conducă acțiunile, sentimentele și gândirea. Din ce grupă faci parte? Din grupa celor care le pasă sau a celor nepăsători?
Marea întrebare este acum: Care este legătura dintre nepăsare și nomofobie?
Nepăsarea și nomofobia au multe în comun. Nepăsarea se datorează de foarte multe ori telefonului mobil. De ce? Trecem de multe ori pe stradă vorbind la telefon, având lucruri importante de rezolvat. Trecem pe lângă cei din jurul nostru fără să ne pese de ei, fără să-i salutăm, fără să-i întrebăm de sănătate. Trecem pe lângă cineva și ne doare fix în cot de el. Fix în cot. E foarte trist!
Când merg la țară în vizită la bunica, toată lumea mă salută. Mă întâlnesc pe stradă cu un om din sat pe care nici măcar nu îl știu. Și totuși el mă salută, vorbește cu mine, mă întreabă de sănătate. Acest lucru mă face să mă simt într-un loc primitor, printre oameni primitori. Asta înseamnă să-ți pese! Să nu îți pese doar de tine, de vecinul de vis-a-vis și de vecinul de alături, ci și de vecinii aflați la depărtare de tine și de străinii veniți în sat. Ce te costă să îți pese?
Mulți oameni trăiesc foarte bine fără telefon mobil. Noi nu am putea să trăim ca și ei! Doamne ferește! Doamne ferește să las telefonul pentru un moment jos pentru a vorbi cu celălalt, să-i arăt că-mi pasă de el! Doamne ferește! Mai bine e să mă doară în cot decât să îmi pese! E-adevărat! Mulți oameni trăiesc fără telefon mobil. Care sunt diferențele dintre noi și ei? Ei au mai mult timp să socializeze, să poarte convorbiri orale față-n față si mult mai mult timp pentru a le arăta celorlalți că le pasă de ei. Noi nu avem nici unul dintre aceste avantaje. Ce e de făcut?
Ce te costă să lași telefonul jos pentru a-i zâmbi vânzătoarei de la magazin? Ce te costă să lași pentru un moment telefonul jos și să îmbunătățești ziua cerșetorului de pe stradă? Ce te costă să lași telefonul jos și să-l întrebi pe cel de lângă tine ce face? Ce te costă? Doar timp și relații! Ești gata să faci acest sacrificiu sau vrei să rămâi în continuare în starea de nepăsare?
Provocare de astăzi este o nouă provocare pentru oameni puternici și curajoși. Ești gata să lași telefonul și nepăsarea deoparte și să îți sacrifici timpul și relațiile pentru cei din jurul tău? Ești într-adevăr gata să faci acest sacrificiu? Ești gata?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s