Tărâmul Prenume

A existat acum mult timp, un tărâm ascuns de lume care se afla într-o pădure fermecată. Și-acest tărâm se numea Prenumele. Această lume mică era formată din patru orașe: orașul Personal, unde trăiau doar prenumele bogate, orașul Posesiv, unde locuitorii aveau în posesie foarte multe lucruri, orașul Demonstrativ, unde trăiau doar prenumele de știință și orașul Politețea, unde se aflau doar prenume extrem de politicoase. Și în fiecare oraș erau câte patru cartiere, toate cu același nume: Nominativ, Acuzativ, Dativ și Genitiv. Dar în orașul Personal se mai găsea un cartier numit Vocativ deoarece acest oraș era capitala tărâmului Prenume.

Într-o zi frumoasă de vară, a sosit în orașul Personal, un substantiv bun prieten cu locuitorii din acest oraș. Acesta îl întrebă Pe El:

– Scuză-mă, dar nu știi cum aș putea să ajung la Pe Ea? Am auzit că s-a mutat.

– Într-adevăr s-a mutat, spuse Pe El. Ca să ajungi la casa lui Pe Ea va trebui să o iei la stânga, apoi la dreapta, tot înainte vreo 100 de metri și-ai ajuns.

– Da’ voi n-aveți nume de străzi ca să mă îndrumi mai bine? Dacă îmi spui numele străzii, o să mă ghideze mai bine GPS- ul meu.

– Noi nu avem nume de străzi, zise liniștit prenumele.

– Nu aveți? izbucni substantivul foarte mirat. Păi asta e foarte grav. Știi ce? Cheamă-i pe toți prietenii tăi din celelalte orașe și spune-le că astăzi spre seară vom avea o întâlnire cu toate prenumele.

Spre seară toate prenumele erau strânse în centrul orașului Personal. Substantivul se urcă pe scenă, luă microfonul și spuse:

– Dragii mei prieteni, v-am chemat astăzi aici ca să vă anunț, cu părere de rău, că intreg tărâmul vostru este foarte învechit. Însă nu v-am spus asta ca să vă descurajez, ci ca să vă mobilizați și să vă alegeți niște conducători care să vă modernizeze întreg tărâmul și să vă conducă cu înțelepciune și pircepere.

Toate prenumele au sărit în sus de bucurie. Însă deodată s-au oprit toate dezamăgite. Unul dintre prenume a-ntrebat:

–  Și cum vom putea să ne alegem niște conducători buni și pricepuți? Noi nu cunoaștem pe nimeni care ar fi destul de pregătit pentru o asemenea responsabilitate!

– Păi, simplu, spuse substantivul. De curând s-au căsătorit niște tineri care sunt foarte inteligenți și sunt pregătiți pentru o responsabilitate așa de mare. Cred că ar fi perfecți să conducă acest tărâm. Îi pot convinge să vină, dacă sunteți și voi de-acord cu această propunere. El este o prepoziție modernă numită Pro și ea este un substantiv comun numit Nume. Acum, problema este ca și rezolvată.

A doua zi, au sosit în oraș acel cuplu de tineri. Au fost încoronați ca rege și regină și aceștie și-au început lunga și minunata domnie.

Regele Pro știa de problema pe care o are regatul său, așa că în data de 21 iulie, acesta i-a chemat pe toți reprezentanții din fiecare oraș și oamenii de știință din orașul Demonstrativ. S-a hotărât să le aducă la cunoștință ideea care îi venise lui și soțieie sale.

– Dragii mei supuși, v-am chemat astăzi aici pentru a vă aduce la cunoștință faptul că eu și regina ne-am găndit mult timp la problema pe care o avem în acest tărâm și iată soluția ei: vom numi străzile din fiecare cartier Nominativ, Subiect, unde vor sta doar prenume importante și pe alte străzi tot de-aici le vom numi Nume Predicativ, acolo unde vor locui multe prenume care lucrează pe trenuri sau călătoresc cu acestea. În fiecare cartier Acuzativ vom avea o stradă principală Complement care se va împărți în 7 străzi mai mici numite: Complement Direct, acolo unde vor sta prenumele care complimentează pe toată lumea în față, Complement Indirect, acolo unde vor trăi cele care complimentează pe la spate, Complement Circumstanțial de Loc, unde vor fi prenumele care stau într-un singur loc toată viața, Complement Circumstanțial de Timp, unde vor trăi cele care sunt stresate de timp, Complementul Circumstanțial de Mod, prenumele care copiază pe toată lumea, Complementul Circumstanțial de Cauză, unde vor fi doar cele cărora le pasă de orice cauză și Complementul Circumstanțial de Scop, unde vor trăi cele care au un scop în viață. Tot aici vom mai avea două străzi numite Atributul pronominal Prepozițional, unde vor sta prepozițiile și Numele Predicativ, un loc unde vor locui verbele copulative care migrează. În fiecare cartier Dativ va exista o stradă numită Complementul Indirect, unde vor sta prenumele nepoliticoase. În fiecare cartier Genitiv vor fi două, Atributul Pronominal Genitival, unde vor locui prenumele genitivale și Numele Predicativ, unde vor sta articolele genitivale ”alor”. Și în cartierul Vocativ îmi voi construi eu palatul, deci va fi cartierul regal fără străzi. Și ca să recunoașteți mai ușor ce stradă căutați veți pune întrebările specifice fiecărei străzi și cartier: Cine?; Pe cine?; Cui?; A cui? etc. De-acum vom fi un tărâm modern. Nu sunteți de aceași părere cu mine?

Toate prenumele au sărit în sus de fericire. Și din acea zi, tărâmul Prenume a ajuns unul dintre cele mai moderne tărâmuri. Regele Pro și regina Nume au domnit în continuare cu înțelepciune și și-au condus supușii cu bunătate și răbdare.

După moartea regelui și reginei, prenumele au numit  în cinstea și amintirea lor, tărâmul Pronume și de-atunci ele se numesc pronume, despre care învățăm cu toți la română, de când au fost descoperite de oameni.

Publicitate

2 gânduri despre ”Tărâmul Prenume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s